27.06.2011

Oznámenie č. 08/OPRH zo dňa 27.6.2011

Pôdohospodárska platobná agentúra oznamuje žiadateľom o poskytnutie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Rybné hospodárstvo SR 2007 - 2013, že dňa 15.6.2011 nadobudol účinnosť zákon č. 158/2011 Z. z. o podpore  energeticky a environmentálne úsporných motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý okrem iného mení a dopĺňa aj zákon o verejnom obstarávaní.

Zmenou zákona dochádza k nasledovným zmenám:

A.    Zmena definícia osoby podľa § 7
B.    Zmeny v určovaní predpokladanej hodnoty zákazky u osôb spadajúcich pod § 7

Ad. A. Zmena definície osoby podľa § 7

Vo vzťahu k implementácii podpory poskytovanej z OPRH platí, že:

- žiadatelia, ktorí nie sú verejnými obstarávateľmi ani obstarávateľmi v zmysle zákona o verejnom obstarávaní, a ktorých nenávratný finančný príspevok (t. j. zdroj EÚ a zdroj ŠR) je vyšší ako 50% finančných prostriedkov na dodanie tovaru, na uskutočnenie stavebných prác a na poskytnutie služieb, sú povinní postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní s tým, že  sa na  nich vzťahujú ustanovenia o verejnom obstarávateľovi, ktorý im tento nenávratný finančný príspevok poskytol.

- žiadatelia, ktorí nie sú verejnými obstarávateľmi ani obstarávateľmi v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a ktorých nenávratný finančný príspevok (t. j. zdroj EÚ a zdroj ŠR) je rovný alebo nižší ako 50% finančných prostriedkov na dodanie tovaru, na uskutočnenie stavebných prác a na poskytnutie služieb sú povinní postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní a použiť:

  • postup zadávania podprahových zákaziek podľa §99 až 101 zákona o verejnom obstarávaní, ak predpokladaná hodnota zákazky je rovnaká alebo vyššia ako finančný limit podľa §4 ods. 5 zákona o verejnom obstarávaní;
  • postup zadávania zákaziek s nízkymi hodnotami podľa §102 zákona o verejnom obstarávaní, ak predpokladaná hodnota zákazky je nižšia ako finančný  limit podľa §4 ods. 5 zákona o verejnom obstarávaní.


Ad. B. Zmeny v určovaní predpokladanej hodnoty zákazky

V porovnaní s právnou úpravou zákona o verejnom obstarávaní účinnou od 1.4.2011 dochádza k zmene v určení predpokladanej hodnoty zákazky, ktorá bola od 1.4.2011 do 14.6.2011 určovaná u osôb spadajúcich pod §7  ods.1 v závislosti od výšky takto poskytnutých finančných prostriedkov (t. j. v podmienkach OPRH v závislosti od súčtu zdrojov EÚ a ŠR). S účinnosťou od 15.6.2011 a v súvislosti so zmenou §7 zákona o verejnom obstarávaní sa predpokladaná hodnota zákazky vypočítava v závislosti od zákazky ako celku (t. j. vrátane  vlastných zdrojov prijímateľa). Rozhodujúcim faktorom pri zvolení postupu zadávania zákazky je výška spolufinancovania danej zákazky zo strany verejného obstarávateľa (t. j. v závislosti od hranice 50%).

PPA Podcast

Logo - PRV SR 2014-2020

Miestne akčné skupiny

Banner - ATIS - Agrárne trhové informácie Slovenska

Aktuálne výzvy

Metodický pokyn k zverejňovaniu výziev

CAF

ISO 37001

Naj zamestnávateľ