06.10.2023

PRIJÍMATEĽOM PRIAMYCH PODPÔR NA PLOCHU ZOSTÁVA POSLEDNÝCH 10 DNÍ NA ZASLANIE GEOTAGOVANÝCH FOTOGRAFIÍ.

Bratislava, 6. október 2023: Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) upozorňuje prijímateľov priamych podpôr na termín 15. október 2023, ktorý je posledným dňom, do kedy môžu nahrávať geotagované fotografie do GSAA, alebo urobiť zmenu v žiadosti o priamu podporu na plochu.

PPA aktuálne eviduje 2 500 prijímateľov, ktorí v systéme AMS nereagovali na oranžové plochy v GSAA. Generálny riaditeľ Jozef Kiss: „To, že evidujeme 32 569 fotografií od prijímateľov znamená, že títo prijímatelia budú mať pri rozhodovaní o schválení podpory zohľadnené svoje vyjadrenie k plochám. Vyše polovica teda využila svoje právo a zvýšila si tak šancu na získanie peňazí. Verím, že do 15. októbra to stihnú aj ostatní. Je to v ich záujme a nám záleží na tom, aby boli úspešní“.

V prípade, že prijímatelia nezareagujú do stanoveného termínu a nepošlú správne geotagované fotografie, resp. nezmenia svoju žiadosť tak, aby reflektovala reálny stav údajov v žiadosti, bude agentúra pracovať s výsledkami AMS bez „obhajoby“ od žiadateľa. Jednoducho povedané, ak prijímateľ nevyužije právo vyjadriť sa k údajom, ktoré má PPA k dispozícii, bude ich agentúra považovať za relevantné pre rozhodovanie o žiadosti. 

- Evidujeme 32 569 nahratých fotografií od 2437 žiadateľov.
- Z celkového počtu 27 108 oranžových plôch má PPA fotografiu k 14 816 oranžovým plochám (54,6 %).
- Približne 2 500 žiadateľov ešte nereagovalo na oranžové plochy v GSAA.
 
PPA aktívne komunikuje so žiadateľmi, aby túto novinku zvládli. K dispozícii majú manuály, ako vytvoriť a nahrať geotagovanú fotografiu https://www.apa.sk/system-ams, inštruktážne video o AMS a agentúra tiež poskytuje informácie prostredníctvom ams@apa.sk a telefonických kontaktov v úradných hodinách +421 917 718 208 a +421 917 783 260 (denne odpovieme na cca 50 mailov a cca 100 telefonátov).

Vďaka podnetom zo strany prijímateľov, PPA upravuje systém tak, aby práca s ním bola pre nich čo najjednoduchšia. Aktuálne pracuje na zjednodušení „zneplatňovania“ fotiek a možnosti nahrávania ďalších dodatočných fotografií v prípade, že nahrali zlú fotografiu. 

PPA vyhodnocuje doručené geotagované fotografie a vyhodnotené plochy budú priebežne prechádzať z oranžovej farby do zelenej/červenej po 15. októbri 2023 v poradí od najstarších poslaných. Zo zelenej do oranžovej farby už nemôže prejsť žiadna plocha, to však neplatí pre plochy, pri ktorých si žiadateľ zmení výmeru alebo deklaráciu. 

PPA Podcast

Logo - PRV SR 2014-2020

Miestne akčné skupiny

Banner - ATIS - Agrárne trhové informácie Slovenska

Aktuálne výzvy

Metodický pokyn k zverejňovaniu výziev

CAF

ISO 37001

Naj zamestnávateľ