16.04.2021

Lokálni miestni aktéri sú pre rozvoj vidieka dôležití. Výmena pracovných skúseností s ČR

Podporovať rozvoj vidieka nie z úradníckych kancelárií – ale na základe lokálnych miestnych aktérov je hlavnou myšlienkou metódy LEADER. Podporovať rozvoj na základe využívania lokálneho potenciálu územia, teda na základe využívania vnútorných zdrojov, pričom jedným zo základných znakov je prístup zdola nahor.
Dôležitým krokom je založenie Miestnej akčnej skupiny (označovanej aj zaužívanou skratkou MAS) - ktorá má za úlohu identifikovať a zrealizovať stratégiu miestneho rozvoja, rozhodovať o prideľovaní svojich finančných prostriedkov a riadiť ich. Na Slovensku ich pôsobí 107 v rôznych regiónoch po celom Slovensku.
Miestna akčná skupina - MAS - by mala združovať verejných a súkromných partnerov, byť dobre vyvážená a zastupovať existujúce miestne záujmové skupiny, ktoré vzišli z rôznych sociálno-ekonomických sektorov v oblasti.
V rámci výmeny pracovných skúseností sa uskutočnilo stretnutie – videokonferencia s kolegami z Českej republiky, z Státního zemědelského a Investičního Fondu, na ktorej diskutovalo 30 úťastníkov, z toho 7 z Českej republiky,
Počas stretnutia boli prediskutované témy ohľadne výberu MAS, ich pokrytia územia ČR, systém ich fungovania a implementácie jednotlivých projektov ako aj spolupráca medzi jednotlivými fondami a ďalšie systémy financovania v prechodnom období.
Odozva od účastníkov bola veľmi pozitívna: „Chcem sa Vám a pánovi generálnemu riaditeľovi Jánošovi za seba i za Národnú sieť Miestnych akčných skupín veľmi pekne poďakovať za možnosť zúčastniť sa videohovoru, bolo to výborné! S kolegami sme sa zhodli že to bola za veľmi dlhý čas najprínosnejšia videokonferencia akú sme mali. Bol priestor na pohľady z českej strany, porovnania našej situácie i na vyjadrenie našich problémov z pohľadu masiek. Veľmi oceňujeme tento proaktívny prístup vedenia PPA a želáme si aby v tomto trende pokračovali všetky regionálne organizácie. Veríme že výstupy z tohto stretnutia napomôžu k úspešnému zapájaniu miestnych aktérov do rozhodovania o sociálnom, environmentálnom a ekonomickom rozvoji svojho územia. Ešte raz veľmi pekne ďakujeme!“ – uvádza JUDr. Rastislav Zaremba – člen kontrolnej skupiny NS MAS a zároveň predseda MAS Pod Vihorlatom, o.z.
Na pracovnom stretnutí sa zúčastnili zástupcovia vedenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry generálny riaditeľ PPA Ing. Jaroslav Jánoš, námestníčka GR PPA Mgr. Petra Svobodová, zástupcovia sekcie projektových podpôr PPA, zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, zástupcovia Národnej siete Miestnych akčných skupín (NS MAS), ako aj zástupcovia Integrovaného regionálneho operačného programu.

PPA Podcast

Logo - PRV SR 2014-2020

Miestne akčné skupiny

Banner - ATIS - Agrárne trhové informácie Slovenska

Aktuálne výzvy

Metodický pokyn k zverejňovaniu výziev

CAF

ISO 37001

Naj zamestnávateľ